Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Rotterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Roadbook: expositie van rollende museumstukken

31 oktober 2016

Het Porsche Museum In Stuttgart staat van 30 oktober tot en met 23 april in het teken van de speciale expositie ‘Roadbook’. Hierbij staan de museumstukken die wereldwijd onderweg zijn centraal – inclusief de bijzondere verhalen die dat oplevert.

In het Porsche Museum worden permanent zo’n 80 Porsches tentoongesteld. De totale collectie omvat echter 600 voertuigen. Samen vormen ze een ‘rollend museum’ dat 365 dagen per jaar onderweg is. Om een idee te geven: jaarlijks worden zo’n 200 klassieke Porsches in 30 landen ingezet, bijvoorbeeld bij tentoonstellingen en (klassieker)evenementen.

De logistiek

Bij de Roadbook-expositie staan 21 museumstukken centraal. Die vertellen stuk voor stuk een verhaal. Bijvoorbeeld over de logistiek te land, ter zee en in de lucht en over de manier waarop ze worden voorbereid op shows en evenementen. Een goed voorbeeld is de 911 ‘Around the World’ uit 1966. Deze auto werd in 2013, toen de 911 zijn vijftigste verjaardag vierde, bij vele wereldberoemde bezienswaardigheden gefotografeerd. Ook de 911 Carrera RSR die de Targa Florio reed, de 911 SC die bij de Top City China Rally werd ingezet en de 356A Speedster die deelnam aan de Mille California vertellen elk een bijzonder verhaal.

De mensen

De expositie gaat ook in op de belangrijke rol die Porsche-medewerkers spelen bij het rollende museum. Dan gaat het bijvoorbeeld over de technici in de eigen museumwerkplaats. Zij zorgen ervoor dat zo veel mogelijk historische sport- en raceauto’s inzetbaar zijn en blijven. Bovendien kunnen zij ook complete restauraties uitvoeren. Ook de rol van huidige en voormalige fabriekscoureurs komt aan bod. Zij besturen de auto’s bij evenementen als oldtimerrally’s en -races zoals de Historic Grand Prix in Zandvoort. Bij dit soort evenementen komen ook geregeld prominente gastrijders in actie. Daartoe behoren onder meer acteur Patrick Dempsy, zanger Udo Lindenberg, toneelspeler Richy Müller en Le Mans-winnaar Gijs van Lennep. Diverse films in de speciale expositie laten de inzet van technici, coureurs en prominenten tot leven komen.

De filosofie

‘Roadbook’ vertelt niet alleen het verhaal van auto’s en mensen, de expositie geeft ook een inkijkje in de filosofie van het Porsche Museum. Door het rollende museum verandert de expositie het Museum in Stuttgart wekelijks. Dit levert voor bezoekers een ongekende levendigheid op. Dat neemt niet weg dat er altijd Porsches uit elke periode te zien zijn: van de eerste elektrisch aangedreven auto uit de jaren ’20 tot raceauto’s uit het huidige seizoen. Deze zijn net als prototypes, studiemodellen en productieauto’s klaar om de motoren te starten. Want dat is de essentie: een Porsche is er om te rijden.