Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Rotterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche partner in Europees netwerk voor snellaadstations

29 november 2016

Porsche is met diverse andere autofabrikanten betrokken bij het opzetten van een breed netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s. Dit netwerk met circa 1.000 laadstations langs Europese snelwegen dient in 2020 operationeel te zijn. Het maakt elektrisch rijden nog makkelijker.

Het doel van de samenwerkende autofabrikanten (BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen Group met Audi en Porsche) is om tot het breedste en krachtigste Europese laadnetwerk voor auto’s te realiseren. Het is de bedoeling om op korte termijn een groot aantal snellaadstations langs belangrijke Europese snelwegen aan te leggen. Dit is een belangrijke stap omdat zo ook langere reizen met elektrisch aangedreven auto’s mogelijk worden. Het netwerk draagt ook bij aan het mogelijk maken van de grootschalige inzet van elektrisch aangedreven auto’s die voor de energievoorziening gebruik maken van accu’s.

Sneller

Het geplande netwerk werkt met vermogens tot 350 kW. Daarmee is aanzienlijk sneller te laden dan met de krachtigste laadsystemen van nu. De opbouw start in 2017 en het eerste doel is om 400 laadplekken in Europa te realiseren. In 2020 moeten rijders van elektrische auto’s bij duizenden van deze krachtige laadpunten terecht kunnen. Dankzij een openbaar netwerk van laadstations langs snelwegen en drukke doorgaande routes worde het afleggen van lange afstanden met een elektrische auto eenvoudiger. De verwachting is dat het laden zelf op termijn net zo eenvoudig wordt als het tanken van brandstof.

  

Combined Charging System als standaard

Het nieuwe laadnetwerk is gebaseerd op het Combined Charging System (CCS). Dit tilt de bestaande technische standaard van het AC- en DC-laden naar een nieuw niveau dankzij de laadcapaciteit van maximaal 350 kW. Voertuigen van elk merk, die geschikt zijn voor dit laadvermogen kunnen dan in een fractie van de huidige laadtijd weer over volledig geladen accu’s beschikken. Dit draagt bij aan de verdere acceptatie van elektrisch aangedreven voertuigen in Europa.

De focus van Porsche

Voor Porsche zijn er binnen het project twee speerpunten: ultrasnel laden en de juiste plaats voor de laadstations. Dit zijn namelijk de twee aspecten die ervoor zorgen dat een volledig elektrisch aangedreven auto op dezelfde manier kan worden ingezet als conventionele auto’s met verbrandingsmotor. Porsche wil bijdragen aan het vormgeven van de toekomst door elektrisch aangedreven auto’s te ontwikkelen en door zich in te zetten voor de bijbehorende infrastructuur. In het samenwerkingsverband zijn alle partners gelikwaardig. Elek fabrikant doet daarbij substantiële investeringen, die het vertrouwen in een elektrische toekomst benadrukken. Andere fabrikanten kunnen ook toetreden tot het netwerk en de joint venture staat tevens open voor samenwerking met regionale partners.