Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Rotterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Nieuwe Porsche 911 Carrera 4 en 4S en Targa 4 en 4S: efficiënt sprintvermogen

07 oktober 2015

Porsche presenteert de nieuwe vierwielaangedreven 911 Carrera 4, Carrera 4 Cabriolet en Targa 4 modellen. Evenals de onlangs voorgestelde nieuwe 911 Carrera en Carrera S modellen beschikken ze over innovatieve turbomotoren, die krachtiger en zuiniger zijn dan hun voorgangers. Het doorontwikkelde vierwielaandrijvingsysteem zorgt in combinatie met het standaard PASM-onderstel (Porsche Active Suspension Management) voor extra dynamiek en een nog hoger veiligheidsniveau. Optioneel is actieve achterasbesturing beschikbaar.

De nieuwe 911 Carrera 4 en Targa 4 modellen vallen op door dezelfde uiterlijke wijzigingen als die van de nieuwe 911 Carrera en Carrera S. Blikvangers zijn de vierpunts dagrij- en remverlichting en een motorkap met verticale spijlen. Een specifiek kenmerk van de Carrera 4 en Targa 4 modellen is de 3D-lichtbalk tussen de achterlichten. Deze accentueert de breedte van de auto. De achterste wielkasten van de Carrera 4 en Targa 4 zijn in totaal 44 mm breder dan van de achterwielaangedreven modellen. De 911 Targa 4 beschikt over de unieke dakconstructie waarbij de klassieke Targa-beugel samengaat met het modernste dakcomfort: één druk op de knop volstaat voor een unieke open air-beleving.

Ruim 40 jaar turbo-ervaring
In de nieuwe 6-cilinder boxermotoren is meer dan 40 jaar turbo-ervaring van Porsche verwerkt. De 3-liter ‘flat-six’ met bi-turbotechnologie is in de 911 Carrera 4 en Targa 4 goed voor 272 kW/370 pk en een koppel van 450 Nm (tussen 1.700-5.000 tpm) en in de 911 Carrera 4S en Targa 4S voor 309 kW/420 pk en 500 Nm, eveneens in het brede toerengebied tussen 1.700-5.000 tpm. Het extra vermogen en koppel van de 4S-modellen is te danken aan specifieke uitlaatgasturbo’s, een speciaal uitlaatsysteem en een gewijzigd motormanagement.

Kracht efficiënt overgebracht
De nieuwe motoren brengen hun kracht over op een verbeterd vierwielaandrijvingsysteem dat nu werkt met elektrohydraulische aansturing. Daardoor accelereren de 911 Carrera 4 en Targa 4 modellen voor het eerst sneller dan de achterwielaangedreven versies. Met de optionele PDK (Porsche Doppelkupplung) en het Sport Chrono Pakket sprint de 911 Carrera 4 in 4,1 seconden van 0-100 km/h (-0,4 seconde vergeleken met de voorganger) en de 911 Carrera 4S in 3,8 tellen (-0,3 seconde). De cabriolet- en Targa-modellen hebben voor de sprint van 0-100 km/h 0,2 seconde extra nodig. Afhankelijk van het model en de uitvoering ligt de topsnelheid van de nieuwe 911 Carrera 4 en Targa 4 modellen tussen 287 en 305 km/h. De efficiency van de nieuwe aandrijflijn komt ook tot uiting in de verbruikscijfers. De 911 Carrera 4 Cabriolet met PDK is bijvoorbeeld goed voor een gemiddelde van 7,9 l/100 km. Het gemiddelde van de 911 Carrera 4S Cabriolet en Targa 4S met PDK bedraagt nu 8,0 l/100, een vermindering van 1,2 l/100 km vergeleken met de voorgangers.

Inspiratie uit de 918 Spyder: Sport Chrono Pakket met individuele instellingen
De nieuwe 911 Carrera 4 en Targa 4 modellen met Sport Chrono Pakket hebben een draaiknop op het stuur die het mogelijk maakt een eigen ‘set-up’ voor de auto te kiezen. De bestuurder heeft keuze uit ‘Normal’, ‘Sport’, ‘Sport Plus’ en ‘Individual’. Met deze laatste kan de bestuurder een eigen ‘set-up’ samenstellen. De schakelsnelheid van de PDK-transmissie is bijvoorbeeld naar eigen wens in te stellen en dat geldt ook voor de respons van de motor en het PASM (Porsche Active Suspension Management) en de geluidsintensiteit van de sportuitlaat. In combinatie met de PDK-transmissie is ook de ‘Sport Response’-knop inbegrepen. Met deze knop ingedrukt, wordt de aandrijflijn op scherp gezet voor 20 seconden lang maximaal accelereren, bijvoorbeeld voor snelle inhaalacties. De juiste versnelling wordt ingeschakeld en het motormanagement stelt zich in op een extra snelle motorrespons.

Standaard Porsche Active Suspension Management
Alle nieuwe Porsche 911 Carrera 4 en Targa 4 modellen worden standaard geleverd met het PASM-onderstel (Porsche Active Suspension Management). Dit verlaagt het onderstel met 10 mm. In combinatie met de elektrohydraulisch aangestuurde vierwielaandrijving zorgt dit voor nog snellere en preciezere reacties. Zonder concessies te doen aan de dynamiek verbetert PASM vooral de koersvastheid bij een uitgesproken sportieve rijstijl. Ook de stabiliteit in snelle bochten verbetert hierdoor. Een nieuwe generatie schokdempers zorgt voor een nog betere balans tussen comfort en sportiviteit.

Dynamische optie: actieve achterasbesturing
Actieve achterasbesturing is optioneel beschikbaar. Deze technologie, afkomstig van de 911 Turbo en de GT3 en GT3 RS, zorgt voor een nog beter instuurgedrag en extra stabiliteit bij rijbaanwisselingen op hoge snelheid. Bovendien verkleint de actieve achterasbesturing de draaicirkel met 0,4 meter, handig in stadsverkeer. Het design van het stuurwiel (diameter 375 mm) vindt zijn inspiratie in dat van de 918 Spyder. Het optionele GT sportstuur heeft een diameter van 360 mm. Praktisch detail: met één druk op de knop is de voorzijde van de auto hydraulisch met 40 mm te verhogen. Dit voorkomt dat de onderzijde van de 911 Carrera 4 of Targa 4 de bodem raakt bij bijvoorbeeld het uitrijden van een parkeergarage.

Nieuw Porsche Communication Management met online navigatie
Het nieuwe Porsche Communication Management (PCM) met 7-inch touchscreen is standaard. Dat geldt ook voor het navigatiesysteem dat zich laat bedienen als een smartphone. Ook input via schrijfbewegingen is mogelijk. Dankzij real-time navigatie heeft de bestuurder altijd een goed overzicht van de actuele verkeerssituatie. Smartphones zijn via WLAN Bluetooth of een kabel aan het PCM te koppelen. Er kan dan gebruik worden gemaakt van online diensten als Google Street View en internetradio. Ook is het hiermee mogelijk om data van de auto op afstand op te vragen. Het aantal online diensten wordt gestaag verder uitgebreid.

De nieuwe 911 Carrera 4(S) en Targa 4(S) worden begin 2016 op de markt verwacht. De prijzen worden in een later stadium bekend gemaakt.