Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Rotterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Historic Grand Prix 2017: de boys are back in town

02 augustus 2017

Porsche is net als voorgaande jaren ook dit jaar weer prominent aanwezig tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Speciaal voor de zesde editie van het race event dat plaatsvindt van 1 tot en met 3 september komen er weer enkele exclusieve racers uit de collectie van het Porsche Museum naar het duinencircuit. Onder het veelzeggende motto ‘The boys are back in town’ is een aantal beroemde en beruchte race Porsches vertegenwoordigd. Tot de rijders die met de Porsches in actie komen behoren de Le Mans-winnaars Gijs van Lennep, Jan Lammers en Jürgen Barth. Ook de vermaarde Porsche designchef Harm Lagaaij kruipt achter het stuur.

De Historic Grand Prix is uitgegroeid tot een van de populairste oldtimer-evenementen in Europa dat jaarlijks vele tienduizenden liefhebbers naar Zandvoort trekt. Het leuke van het event is dat de auto’s niet vastgenageld op een stand staan, maar dat er ook op het scherpst van de snede mee wordt gereden. Porsche staat in Zandvoort traditioneel in het middelpunt van de belangstelling als één van de officiële partners van het festijn en ieder jaar probeert het merk de festiviteiten van het voorgaande jaar te overtreffen. Ook dit jaar doet het merk dat met een indrukwekkende line up van racers.

De boys

Zo komt de legendarische Porsche 908-3 Spyder uit 1970 naar Zandvoort. Dit 545 kilo zware vedergewicht is voorzien van een 350 pk sterke achtcilinder boxermotor die door zijn ligging in het midden een perfecte gewichtsverdeling heeft. Daardoor was hij bij uitstek geschikt voor bochtige (straten)circuits zoals de beroemde Targa Florio.

Ook neemt Porsche de bijzondere 917 met chassisnummer 015/035 mee. De auto won in 1971 de lange afstandsrace in Spa en behaalde ook podiumposities bij andere races in dat raceseizoen. Vanaf 1972 verdween de auto niet in een museum, maar vervolgde de bolide met 630 pk zijn carrière als racetaxi waarmee gasten van Porsche de pure racesnelheid en –sensaties van de racer in z’n Gulf-kleuren konden ervaren.

Porsche brengt daarnaast de 936/77 Spyder naar het evenement. Het is de zusterauto van de 936 die in 1977 de 24-uurs van Le Mans won. In een zinderend en dramatisch duel met Mirage Renault haalden de fabrieksrijders Jacky Ickx, Hurley Hailwood en Jürgen Barth met een 936 toen de vierde overall overwinning voor Porsche op Le Mans.

De meest recente van de ‘boys’ is de indrukwekkende RS Spyder uit 2006 waarmee Porsche drie jaar achtereen alle vier de wereldkampioenschappen (rijder, team, chassis en motor) in de American Le Mans Series won. Het gehuil van de 3.4 liter, 480 pk sterke V8 motor van de LMP2-auto zal de toeschouwers tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort ongetwijfeld in vervoering brengen.

Succesvolle ingrediënten

De succesvolle ingrediënten van voorgaande jaren zijn gelukkig gebleven. De historische raceauto’s zijn gedurende de hele dag voor iedereen te bewonderen in het vrij toegankelijke Porsche Classic Dorp in de paddock van Circuit Park Zandvoort. De racesfeer en de bedrijvigheid met in- en uitrijdende auto’s zal ook dit jaar weer massaal publiek naar de stand trekken. Naast de auto’s uit de collectie van de fabriek in Stuttgart zijn ook de Nederlandse Porsche Centra van de partij in het Porsche Classic Dorp. In het dorp vinden signeersessies plaats met de Porsche coryfeeën die de museumauto’s dagelijks besturen tijdens de demo-sessies. Ook de Porsche Parking is inmiddels uitgegroeid tot een attractie op zich: genodigden die met hun Porsche komen krijgen toegang tot dit ultieme parkeerterrein voor Porsche liefhebbers. De grote verscheidenheid aan (historische) modellen die hier staan, maakt het voor elke bezoeker de moeite waarde om er een kijkje te nemen.

De Historic Grand Prix is voor een ieder toegankelijk en algemene kaarten zijn te bestellen via www.historicgrandprix.nl/tickets.