Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Rotterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Porsche viert dubbelzege met 919 Hybrid in Le Mans

15 juni 2015

Voor Porsche had de 83e editie van de 24 Uur van Le Mans nauwelijks succesvoller kunnen zijn: de fabrikant vierde zijn 17e overwinning in de beroemde race. Coureurs Earl Bamber uit Nieuw-Zeeland, Nico Hülkenberg uit Duitsland en Nick Tandy uit Groot-Brittannië kwamen na 395 ronden in 24 uren met hun Porsche 919 Hybrid met het startnummer 19 als winnaars over de eindstreep. De Australiër Mark Webber, de Duitser Timo Bernhard en de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley completeerden het succes voor Porsche door met hun Porsche 919 Hybrid onder het nummer 17, door als tweede te eindigen. Het trio had één ronde achterstand op de winnaars.

De overwinning voor Porsche was een historische, want het succes kwam op de dag af 45 jaar na de eerste totaalzege van Porsche in Le Mans met de legendarische 917 in 1970. Het meest recente succes voor Porsche kwam in het tweede jaar na de lang verwachte terugkeer van het merk op het hoogste niveau in de lange-afstandsracerij, met de 24 Uur van Le Mans als onbetwist hoogtepunt. Als enige merk start Porsche dit jaar in de acht-Megajoule-klasse, de hoogste hybridecategorie in het FIA WK lange-afstandsracen (WEC). Het concept van Porsche met de V4-turbomotor en het dubbele hybridesysteem, in totaal goed voor zo’n 1.000 pk, bewees in Le Mans wederom zijn kwaliteiten. In de kwalificatie waren de Porsches de snelste auto’s en ook in de race reden ze constant in de voorste gelederen van het veld, met de genoemde dubbelzege als resultaat. De derde Porsche 919 Hybrid, bestuurd door de Fransman Romain Dumas, de Zwitser Neel Jani en de Duitser Marc Lieb werd met vier ronden achterstand vanwege remproblemen en twee excursies naast de baan als vijfde geklasseerd.

“Hiervan hadden we niet durven dromen”
“Deze dubbelzege in Le Mans is een grandioos succes, waarvan we niet hadden durven dromen”, benadrukte Matthias Müller, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche AG, die evenals zijn bestuurscollega’s de race ter plekke volgde. “Het team heeft drie, vier jaar lang fantastisch werk geleverd en dit succes verdiend.” Ook Wolfgang Hatz, als bestuurslid verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling, was vol lof: “Een dubbelzege in het tweede jaar waarin we racen is het loon voor de moed van onze ontwikkelaars bij het concept van de 919 Hybrid en voor de grote inzet van 230 medewerkers.”

Hoog tempo van begin tot einde
Hoewel de door velen gevreesde regen tot in het laatste kwartier van de race uitbleef, was de wedstrijd in Le Mans dit jaar bijzonder zwaar. Van begin tot einde lag het tempo uitermate hoog, waarbij de verschillen tussen de drie Porsches en de drie Audi’s vooraan in het veld minimaal waren. Ook de pitstops speelden een belangrijke rol, waarbij die van Porsche vaak beduidend sneller verliepen dan bij de concurrentie. De winnende Porsche met het startnummer 19 was als derde gestart. In de beginfase viel de auto wat terug, maar in de loop van de race ontwikkelde de auto zich als de voornaamste kandidaat voor de overwinning. Daarbij maakten met Formule 1-coureur Nico Hülkenberg, die rijder bij de start en finish de emotioneelste momenten van de race vanuit de cockpit beleefde, en Earl Bamber twee rijders zonder Le Mans-ervaring deel uit van de rijdersbezetting. Nick Tandy had al twee races voor Porsche in de GT-klasse gereden, maar het optreden in een LMP1-auto in Le Mans was ook voor hem nieuw. Supersnelle ronden, hoge concentratie en een foutloze race vormden de belangrijkste factoren voor de overwinning.

Podium voor Patrick Dempsey in GTE-Am-klasse
In de GTE-Am-klasse eindigde de Porsche 911 RSR van het team Dempsey-Proton Racing met coureur/acteur Patrick Dempsey, Porsche-fabrieksrijder Patrick Long en de Duitser Marc Seefried op de tweede plaats. Daarmee zette het trio de succesvolle traditie van Porsche in de GT-klassen in Le Mans voort. Voor Dempsey is de podiumplaats in Le Mans het grootste succes in zijn autosportcarrière tot dusver. In de GTE-Pro-klasse had het Porsche-fabrieksteam met de 911 RSR van coureurs Michael Christensen, Richard Lietz en Jörg Bergmeister tot drieënhalf uur voor het einde ook nog uitzicht op een podiumplaats, maar twee pitstops vanwege reparatiewerkzaamheden maakten een einde aan de podiumkansen. Teamgenoten Patrick Pilet, Frédéric Makowiecki en Wolf Henzler waren vanwege een defect in de aandrijving in de andere 911 RSR op zaterdag al na een uur uit de race.