Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Rotterdam is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

Wolf in schaapskleren: de nieuwe Porsche 911 R

01 maart 2016

Op de autotentoonstelling van Genève onthult Porsche de 911 R, een puristische sportwagen met een klassiek design, een 368 kW/500 pk sterke atmosferische 6-cilinder boxermotor en een handgeschakelde sporttransmissie met zes versnellingen.

De nieuwe 911 R is de spirituele opvolger van de 911 R uit 1967, een raceauto waarmee ook op de openbare weg gereden mocht worden. De in gelimiteerde oplage gebouwde 911 R (R van Racing) nam destijds deel aan rally’s, de Targa Florio en wereldrecordpogingen.

Een krachtige lichtgewicht

Net als zijn stamvader uit 1967 maakt de nieuwe 911 R gebruik van een lichtgewicht constructie. De speciale editie, die in een oplage van 991 exemplaren wordt gebouwd, weegt 1.370 kg en is daarmee de lichtste versie binnen de huidige 911-reeks. Ook zijn aandrijflijn laat zien dat Porsche blijft inzetten op krachtige sportwagens. De bij Porsche Motorsport ontwikkelde 911 R komt in het programma naast twee andere topsporters met atmosferische motor: de 911 GT3 en de 911 GT3 RS.

De nieuwe 911 R beschikt over de 4,0-liter boxermotor uit de 911 GT3 RS. Deze racemotor levert een vermogen van 368 kW/500 pk bij 8.250 tpm en koppel van 460 Nm bij 6.250 tpm. De sprint van 0-100 km/h duurt 3,8 seconden en de topsnelheid bedraagt 323 km/h. Het puristische karakter wordt nog eens onderstreept door de achterwielaandrijving en doordat de 911 R uitsluitend leverbaar is met een handgeschakelde sporttransmissie met zes overbrengingen. De korte schakelwegen dragen bij aan de sportieve beleving. Het gemiddelde verbruik volgens de NEDC-norm komt uit op 13,3 l/100 km.

Rijdersauto met technologieën uit de autosport

De 911 R is gemaakt voor bochtige trajecten. Achterasbesturing is standaard. De speciale afstemming ervan waarborgt een scherp instuurgedrag, een precieze handling en bij dat alles optimale stabiliteit. Een mechanisch sperdifferentieel achter is eveneens standaard. Dit helpt bij het opbouwen van maximale grip. Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) is ook altijd inbegrepen op de 911 R. Dit remsysteem omvat 410 mm grote keramische schijven vóór en exemplaren met een diameter van 390 mm achter. De 20-inch lichtmetalen velgen in mat aluminium met centrale sluiting zijn voorzien van ultra high performance banden. Vóór bedraagt de breedte 245 mm, achter 305 mm.

Speciaal aangepast PSM

Porsche Motorsport heeft het Porsche Stability Management (PSM) speciaal voor de 911 R aangepast. Het beschikt nu over een inschakelbare tussengasfunctie bij het terugschakelen. Een vliegwiel met enkele massa is optioneel. Dit zorgt voor extra gretigheid van de hoogtoerige boxermotor. Om de alledaagse bruikbaarheid van de 911 R te vergroten, is een liftsysteem voor de vooras beschikbaar. Een druk op de knop zorgt dan voor 30 mm extra bodemvrijheid.

De lichtste 911

Met 1.370 kg is de 911 R 50 kg lichter dan de 911 GT3 RS. De kofferklep en de spatborden zijn van koolstofvezel en het dak van magnesium. Dit draagt ook bij aan een verlaging van het zwaartepunt. De achterruit en de zijruiten achter zijn van lichtgewicht kunststof. Andere factoren die bijdragen aan het lage gewicht zijn de verminderde geluidsisolatie en het weglaten van een achterbank. Een airconditioning en een audiosysteem worden niet standaard gemonteerd. Ze zijn wel optioneel verkrijgbaar.

Klassieke 911 look met GT-racetechnologie

De 911 R komt op het eerste gezicht terughoudend voor de dag, zijn carrosserie lijkt veel op die van een 911 Carrera. Alleen de neus en de achterkant van de 911 GT3 geven een indicatie van de geboorteplaats van de 911 R: de Porsche Motorsport-afdeling in Flacht, Duitsland. Onderhuids is de 911 R grotendeels identiek aan de 911 GT3 RS. Dit geldt vooral voor de aandrijflijn, de lichtgewicht componenten en het complete onderstel. Omdat de 911 R vooral geschikt is voor inzet op de openbare weg, heeft hij de grote achtervleugel van de 911 GT3 RS niet nodig. Wel beschikt hij over de automatisch tevoorschijn komende achterspoiler van de 911 Carrera modellen en over een nieuwe spoilerrand vóór. Een speciaal voor dit model ontwikkelde diffuser verzorgt extra downforce. De sportuitlaat bestaat uit lichtgewicht titanium. De 911 R is bovendien herkenbaar aan ‘Porsche’ logo’s op de flanken en de doorlopende gekleurde strepen (rood of groen) over de gehele middensectie van de auto, een verwijzing naar de legendarische voorganger.

Pure sport: interieur

In het interieur springen de kuipstoelen van koolstofvezel in het oog. Het centrale deel is bekleed met stof in Pepita-ruitdesign. Dit doet denken aan de bekleding van de eerste Porsche 911 uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. De 911 R heeft een specifiek GT-sportstuur met een diameter van 360 mm. Ook de korte versnellingspook is een typisch R-kenmerk. Het interieur is afgewerkt met accenten van koolstofvezel. Aan de passagierszijde is daarin een aluminium badge met het serienummer verwerkt. De lussen die worden ingezet om de deuren te openen, verraden veel over het speciale karakter van de 911 R. Ze zijn gewichtsbesparend en worden ook gebruikt in GT-racewagens.